• Carian
 • Media Sosial
 • Hari Pengundian
 • “Sumpahan Mahsuri” : Hati-Hati Zainuddin Maidin, Takut Jatuh Syirik!

  Posted by editor | 16 April 2018 | 240

  #BersamaBN #HebatkanNegaraku #DahulukanRakyat #PRU14 #GE14 #JomBN #HarapanBohong #HarapanFitnah #HarapanPalsu #TolakPakatanDAP #MalaysiaMemilih #JomBN #HarapanDedak #PakatanDAP #UndiBN #TolakPH

   

   

   

  Bekas orang kanan Dr Mahathir Mohamad, iaitu Tan Sri Zainuddin Maidin, mengganggap daerah Langkawi terkena “Sumpahan Mahsuri” dan sudah diperbetulkan oleh bekas bossnya itu. Ia boleh dirujuk sebagai salah satu ‘kesialan’ yang melanda kawasan pelancongan berkenaan.

  “Mahathir dah sah bertanding di kawasan Parlimen fix depositnya Langkawi untuk akhiri satu lagi sumpahan kononnya Langkawi tak boleh berubah.

  “Jika sumpahan Mahsuri boleh ditamatkannya inikan pula sumpah Umno,” kata Zainuddin, yang lebih dikenali dengan panggilan Zam di Twitter.

  Menurut agama Islam, menganggap sial adalah perbuatan KESYIRIKAN.

  Ini bukanlah perkara yang kecil atau perlu dipandang enteng begitu sahaja. Ini boleh membatalkan iman dan juga boleh membatalkan keIslaman seseorang jika mempercayainya.

  Bertaubatlah kamu sebelum ajal menjemput.

  Dari Abdullah bin Mas’ud, dia menyebutkan hadits secara marfu’ –sampai kepada Rasul ﷺ-,

   

  « الطِّيَرَةُ شِرْكٌ الطِّيَرَةُ شِرْكٌ ». ثَلاَثًا « وَمَا مِنَّا إِلاَّ وَلَكِنَّ اللَّهَ يُذْهِبُهُ بِالتَّوَكُّلِ ».

  “Beranggapan sial adalah kesyirikan, beranggapan sial adalah kesyirikan.”

   

  Beliau menyebutnya sampai tiga kali. Kemudian Ibnu Mas’ud berkata,

   

  “Tidak ada yang mampu menghilangkan sangkaan buruk dalam hatinya. Namun Allah-lah yang menghilangkan anggapan sial tersebut dengan tawakkal.”

  [HR. Abu Daud no. 3910 dan Ibnu Majah no. 3538. Syaikh Al Albani mengatakan bahawa hadis ini sahih].

   

   

  Diubah suai dari : Abu Aqif Al Aman

   

   

   

  Komen Facebook

  www.tv14.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.
  Artikel Berkaitan  Scroll Up