• Carian
 • Media Sosial
 • Mengaku Salah Pecat Anwar, Drama Tun M Kembali Lagi

  Posted by jane | 13 March 2018 | 2:25 pm | 92

   

  Tanda-tanda Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) makin dekat adalah bila raja u-turn Malaysia, Tun Mahathir, keluarkan satu lagi ‘cerita sedih’ sepanjang kerjayanya sebagai Perdana Menteri Malaysia. Menurut laporan portal pembangkang, Mahathir mengaku keputusannya memecat Anwar Ibrahim dan mendakwanya atas jenayah liwat adalah satu kesilapan.

   

  Mahathir sebaliknya mengaku yang pendiriannya memecat Anwar adalah berdasarkan bukti yang ditunjukkan polis, walaupun satu Malaysia tahu dia terancam dengan kuasa politik yang ditunjukkan Anwar pada waktu itu. Cuma tiada sesiapa berani nak bercakap kerana takut ditangkap ISA.

   

  “(Ia) adalah keputusan yang salah untuk mengikut peraturan semata-mata, dan saya rasa tidak sepatutnya mengabil tindakan ke atas Anwar,

   

  “Kita terpaksa membuat keputusan yang boleh menyebabkan orang benci saya,” katanya.

   

  Ini berbeza sungguh dengan kenyataannya suatu ketika dahulu yang beria-ria mengutuk Anwar. Dulu Mahathir mengatakan Anwar hanya kejar jawatan Perdana Menteri, sebab itu dia sertai UMNO dan BN, bersungguh-sungguh dia menyampaikan ceramah ‘hate politic’ supaya rakyat benci Anwar.

   

  Ini permainan biasa Mahathir, sekiranya tak suka seseorang dia akan pergi berceramah merata negeri dan sampaikan ‘hate politic’ popularnya itu dan buruk-burukkan musuh politiknya. Dulu sewaktu benci Anwar, beria dia mengutuk dan memalukan Anwar.

   

  Namun sekarang demi untuk berkuasa semula, Mahathir terpaksa buat ‘drama sedih’ dan jalinkan semula hubungan dengan musuh politiknya demi memancing undi rakyat dan ‘membuktikan’ dirinya suci di mata rakyat.

   

  Mahathir kini beranggapan Anwar hari ini “agak berkebolehan menjadi perdana menteri” dan tak kisah jika Anwar jadi Perdana Menteri.

   

  “Sekarang berbeza, jika kita terus membawa kisah silam, kita tidak boleh bekerja dengan semua orang.

   

  “Kamu akan terus berlawan dengan musuh kamu selama-lamanya dan ini adalah buruk,” katanya dalam sesi Facebook secara langsung sekitar bulan Julai 2017.

   

  Mungkinkah ini kesan daripada usia tua, maka Mahathir banyak membuat u-turn, namun masih ego untuk mengaku dia pernah buat salah dan terlibat dalam skandal ‘songlap’ duit rakyat dalam pelaburan Forex sekitar tahun 1990-an dulu? – TV14

   

   

   

   

  Komen Facebook

  www.tv14.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.
  Artikel Berkaitan  Scroll Up