• Carian
 • Media Sosial
 • Siapa Sebenarnya Suami Maria Chin Abdullah? Seorang Pengganas?

  Posted by editor | 10 March 2018 | 8:30 am | 330

   

   

  ANTARA sebab lahirnya Kumpulan Baju Merah menentang tindakan Himpunan BERSIH adalah kerana diandaikan berlaku keadaan huru hara jika BERSIH dibiarkan bebas melakukan aktiviti mereka.

   

  Inilah antara punca kenapa Datuk Seri Jamal Md Yunos berasa bertanggungjawab untuk menggerakkan Kumpulan Baju Merah turun ke jalan raya menghalang gerakan BERSIH ini.

   

  Ketika memberi kenyataan kepada pihak media, Jamal membongkarkan kerisauannya itu berpandukan kepada suami Maria Chin Abdullah adalah seorang aktivis komunis.

   

  “Seperti apa yang diperkatakan oleh Tun Mahathir tadi, beliau pun mengakui bahawa suami kepada Maria Chin adalah seorang pengganas,” ujar Jamal ketika ditemubual baru-baru ini.

   

  Suami Pengerusi BERSIH 2.0 itu bernama Yunus Lebai Ali yang meninggal dunia pada 25 September 2010.

   

  Maria Chin atau nama asalnya Mary Chin Cheen Lian telah bertemu dengan Yunus di London pada tahun 1979, ketika itu Yunus merupakan bekas aktivis pelajar Universiti Malaya (UM) yang melarikan diri ke luar negara.

   

  Yunus kembali semula ke Malaysia pada tahun 1986 ketika era Mahathir menjadi Perdana Menteri Malaysia.

   

   

  “Semasa menjadi pemimpin mahasiswa di Universiti Malaya, Yunus dipenjara di Penjara Ayer Molek Johor Bahru bersama-sama Hishamuddin Rais dan Syed Hamid Ali kerana terlibat menyokong perjuangan setinggan-setinggan miskin di Tasek Utara, Johor Bahru pada bulan September 1974.

   

  “Pada tahun 1988, tidak lama selepas pulang dari London, Yunus sekali lagi ditahan. Kali ini dibawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di bawah Operasi Lalang.

   

  “Dia ditahan di Pusat Tahanan Politik di Kamunting, Taiping, Perak. Aku tidak pasti berapa lama Yunus ditahan di sana,” kata sabahat karib Yunus, Hassan Karim dalam artikel bertajuk “Yunus Ali Meninggal Dunia”.

   

   

  Hassan memberitahu Yunus kembali ke Malaysia pada tahun 1986 dan tinggal menumpang di Markas Pusat Parti Sosialis Rakyat Malaysia (PSRM) di Kelana Jaya, Selangor untuk beberapa bulan.

   

  “Ketika itu aku menjadi Setiausaha Agung PSRM (kemudian nama PSRM ditukar kepada nama asalnya Parti Rakyat Malaysia (PRM), pada tahun 1990).

   

  “Pada suatu pagi beberapa hari selepas kepulangannya dari London,aku menghanatar Yunus ke Universiti Malaya. Dia berjaya mendaftarkan diri di universiti itu untuk menyambung pengajiannya di peringkat sarjana di bidang sosiologi.”

   

  Tambah Hassan, Yunus ditahan sekali lagi di bawah ISA pada tahun 1987 yang dikenali sebagai Operasi Lalang.

   

  “Yunus sempat menyelesaikan ijazah sarjananya walaupun ditahan dibawah ISA. Selepas bebas, Yunus menumpu kepada kerjanya sebagai pensyarah. Kemudian dia berkahwin dan membina keluarganya.

   

  “Hanya pada bulan Julai 2010 yang lalu Hishamudin Rais memberitahuku Yunus sakit dan terlantar di Hospital Selayang, Selangor. Aku sempat menziarahinya. Aku tidak sangka itulah pertemuan kami yang terakhir.”

   

  Seorang lagi rakan karib Yunus, Kamarazaman Yaacob memberitahu ketika Kementerian Dalam Negeri (KDN) menahan Yunus di bawah ISA dalam Operasi Lalang 1987 dia dituduh menyokong perjuangan komunis.

   

  “Semasa Che Det (Tun Mahathir) menangkap 107 orang di bawah ISA, komrad Yunus turut terjala sama. Ditahan 2 tahun di Kamunting.

   

  “Malah KDN mengeluarkan Kertas Putih mengenai kegiatan Yunus termasuk menemui Chin Peng bersama Hishamuddin di Hong Kong,” dedah Kamarazaman dalam satu kumpulan Whatsapp.

   

  Jadi, apakah tiada sebarang kemungkinan tidak akan berlaku kekacauan sekiranya sebuah himpunan yang diuruskan oleh isteri kepada seorang aktivis komunis seperti ini diberi kebebasan penuh?

   

  Dalam perkembangan terbaru pula, Maria dikatakan bakal bertanding dalam PRU14 atas tiket Pakatan Harapan. Mampukah rakyat kita berlapang dada mahu memilih isteri kepada seorang aktivis komunis menjadi anggota Dewan Rakyat yang mulia itu?

   

  Dimanakah letaknya maruah kita sebagai salah seorang warganegara kepada negara yang berdaulat sekiranya ia benar-benar berlaku? – TV14

   

   

   

  Komen Facebook

  www.tv14.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.
  Artikel Berkaitan  Scroll Up