• Carian
 • Media Sosial
 • Manifesto PH Sekadar Cerita Semula Apa Yang Kerajaan BN Lakukan

  Posted by editor | 9 March 2018 | 11:04 am | 485

   

  RAMAI yang berharap dan bersemangat untuk ambil tahu apabila Pakatan Harapan mahu umumkan manifesto mereka menjelang PRU14. Mana tidaknya, berdekah-dekah pemimpin Pakatan Harapan ‘menyalak’ kononnya mereka sudah bersedia menjadi kerajaan yang jauh lebih baik berbanding Barisan Nasional.

  Tiba-tiba apa yang mereka sajikan melalui pengumuman manifesto PRU14 Pakatan Harapan pada 8 Mac 2018 amat menghampakan. Tawaran kitar semula yang dilancarkan Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr. Mahathir Mohamad di Pusat Konvensyen Ideal (IDCC) di sini itu mengulangi antaranya pemberian pendidikan tinggi percuma, menyediakan satu juta rumah mampu milik serta memansuhkan tol.

  Malah, pakatan itu juga membuat pusingan U apabila tidak pula mengumumkan pemansuhan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) seperti mana yang janjikan semasa Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

   

   

  Sebaliknya mereka sekadar menceritakan semula apa yang telah, sedang dan akan dilakukan oleh pemerintah sedia ada pimpinan Pengerusi BN Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

  Sebagai contoh mudah, Pakatan Harapan tampil dengan lima teras utama, manifesto pakatan dengan tema ‘Membina Negara Meme­nuhi Harapan’ sekali lagi melaungkan janji untuk menghapuskan tol di seluruh negara.

  Bagaimanapun, janji tersebut tidak ubah seperti meludah ke langit kerana semua pihak tahu, di Se­langor tiada satu pun tol dihapuskan di bawah kepemimpinan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali walaupun sudah berjanji sejak 2008 lagi.

  Sebaliknya, pihak yang tampil menamatkan operasi tol di Plaza Tol Batu Tiga dan Sungai Rasau di Selangor sejak 1 Januari lalu adalah Kerajaan Barisan Nasional yang mereka ingin jatuhkan itu.

  Selain itu, pakatan yang gagal menyediakan rumah mampu milik mencukupi sepanjang 10 tahun memerintah Selangor dan Pulau Pinang kini tampil pula menjanjikan sejuta unit mampu milik dalam tempoh dua penggal memerintah.

  Sedangkan, janji 150,000 unit rumah mampu milik dalam manifesto 2013 lalu juga sehingga kini sekadar janji tinggal janji.

  Contoh lain, Perdana Menteri ada berkata, 83,759 buah rumah melalui 120 projek PPR dengan peruntukan berjumlah RM6 bilion dan harga RM35,000 di Semenanjung dan RM42,000 di Sabah serta Sarawak telah dibina Kerajaan BN.

  Segala usaha itu cuba ditiru ‘bulat-bulat’ oleh Pakatan Harapan yang diketuai DAP menerusi manifestonya walaupun gagal diterjemah kerajaan PKR Selangor dan DAP di Pulau Pinang selama memimpin kedua-dua negeri tersebut.

  Justeru, buat apa kita bersusah payah mahu menukar kerajaan sekiranya Pakatan Harapan sendiri sekadar mampu menceritakan kembali usaha-usaha Kerajaan BN di dalam manifestonya sendiri? – TV14

  Komen Facebook

  www.tv14.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.
  Artikel Berkaitan  Scroll Up