• Carian
 • Media Sosial
 • Hari Pengundian
 • VIDEO: Menteri Sekolahkan Wakil Rakyat Gara-Gara “Ikan Kembung Mahal”

  Posted by editor | 6 March 2018 | 386

   

   

  Sidang Dewan Rakyat hari ini hangat memperdebatkan isu kos sara hidup dibentangkan oleh Menteri Kewangan II Datuk Seri Johari Abdul Ghani menjawab soalan daripada Ahli Parlimen Mersing (BN) Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad.

  Dr Abdul Latiff berkata, negara kini berdepan persepsi daripada ‘pakar ekonomi’ pembangkang bahawa pertumbuhan ekonomi tidak dirasai denyut nadi rakyat dan tidak memberi faedah secara langsung kepada kesejahteraan rakyat.

  Johari merangkap Ahli Parlimen Titiwangsa (BN) menjelaskan persepsi sukar dikawal kerajaan dan apa yang boleh dilakukan adalah memberi imej positif agar ianya memberi persepsi yang baik kepada pelabur.

  “Apabila ekonomi berkembang dengan baik, secara tidak sedar ianya telah memberi manfaat kepada negara yang begitu tinggi. Saya bagi contoh, lihat peluang pekerjaan. Pada tahun 2016, 2017 dan 2018, kalau statistik yang dikeluarkan olej Jabatan Perangkaan, negara kita sudah menambah jumlah pekerjaan sebanyak 1.1 juta.

  “Keduanya, jika (ekonomi) terus berkembang, ianya akan menggalakkan pelabur- pelabur asing untuk datang ke negara kita. Sebab itu kita dapat pelabur luar secara berterusan dengan purata RM40 bilion (setiap tahun),” katanya.

  Johari kemudiannya terus menjelaskan impak persepsi positif terhadap negara yang telah memulihkan mata wang ringgit, seperti dilaporkan Reuters – mata wang paling kukuh di Asia.

  Beliau kemudiannya memberi contoh perbelanjaan rakyat Malaysia yang melancong ke luar negara juga meningkat mendadak semenjak kebelakangan ini menunjukkan semakin ramai rakyat yang mampu untuk berbelanja.

  Disamping itu, kerajaan turut menjalankan pelbagai program untuk

  Penjelasan tersebut tidak disambut baik oleh pembangkang apabila Ahli Parlimen Shah Alam (PAN) Khalid Samad bangkit mempertikaikan jawapan-jawapan yang dihuraikan Johari.

  “Menteri katakan ekonomi bagus, pertumbuhan baik, semua baik. Tapi hakikatnya rakyat yang mengeluh. Disebut kedai-kedai runcit tutup, bukan sekadar kedai runcit, saya juga menteri pun tahu dan ini juga bukanlah persepsi, ‘hypermarket’ pun Giant tutup,” katanya.

  Mengakui pertumbuhan ekonomi berlaku tetapi Khalid menyatakan ianya tidak membawa manfaat kepada rakyat.

  “Kalau cakap dengan orang tak faham ekonomi memang susah. Kita kena hantar dia pergi kursus ekonomi baru dia faham,” sindir Johari kepada Khalid.

  Katanya, operasi harian sesebuah premis perniagaan tidak terkait langsung dengan kerajaan berikutan tugas kerajaan hanya memberikan fasiliti dan persekitaran terbaik untuk menjalankan perniagaan.

  “Pertama kalau ekonomi tak bagus macam mana cawangan (runcit) boleh meningkat daripada 66,000 pada 2016 kepada 77,000 pada 2017.

  “Kedua kita tengok perniagaan atas talian (online business). 10 tahun dulu kita tak pernah tengok jumlah sebegini tetapi hari ini RM7.3 bilion (keuntungan) online business. Jadi saya pun tak tau macam mana Shah Alam boleh cakap macam tu,” katanya yang kemudian mengarahkan Khalid menyatakan apakah jenis barang yang mengalami kenaikan harga barang.

  “Ikan kembung, minyak masak, minyak petrol. Berapa banyak barang kamu nak?” jawab Khalid yang turut disambut oleh ahli pembangkang lain menyebabkan dewan riuh seketika.

  Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia menenangkan ahli dewan rakyat untuk berbahas menurut etika yang ditetapkan sebelum memberi ruang kepada Johari memberi penjelasan.

  “Barang-barang asas masih dikawal. Minyak masak masih diberi subsidi. Sebanyak 60,000 metrik tan sebulan. LPG diberikan subsidi. Tapi bila Shah Alam cakap pasal minyak petrol, polisi kerajaan tidak mengawal harga pasaran dunia.

  “Kalau pasaran dunia turun USD30 setong, harga minyak turun. Kalau harga naik USD60, harga (jualan) akan naik. Yang itu kalau suruh kerajaan kawal, kerajaan tak boleh kawal”.

  Menjelaskan isu ikan kembung pula, Johari menjelaskan bahawa kerajaan memberi subsidi minyak kepada para nelayan untuk menangkap ikan dan mengikut lumrah Malaysia yang cuaca tidak menentu, ada kala para nelayan tidak ke laut kerana cuaca buruk.

  Untuk meringankan beban kerana tidak ke laut akibat musim tengkujuh, kerajaan turut memberikan elaun kepada nelayan.

  Katanya, sebagai langkah proaktif, kerajaan dengan kerjasama FAMA menyediakan peti sejuk beku untuk menyimpan stok ikan kembung apabila musim tangkapan banyak untuk dijadikan sebagai bekalan apabila stok kurang.

  “Mana yang kita boleh bela macam ikan keli, ikan talapia; kita bela. Sebab itu tiada kekurangan bekalan. Tapi ikan kembung tak boleh. Dia (Khalid) tak faham.

  “Lepas tu dia spin dekat masyarakat di luar sana. Sebab itulah timbul persepsi (ekonomi tak baik) seperti yang mereka sebutkan ini,” jelas Johari lagi.

  Video perdebatan isu kos sara hidup bermula pada minit ke 58

   

  Komen Facebook

  www.tv14.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.
  Artikel Berkaitan  Scroll Up