• Carian
 • Media Sosial
 • Agong Sokong Akta Berita Palsu, Pembangkang Semakin Panik

  Posted by editor | 6 March 2018 | 11:50 am | 661

   

   

  APABILA pihak kerajaan mencadangkan akta berita palsu, pemimpin dari Pakatan Harapan antara yang paling awal memberi respon tanda tidak bersetuju dengan perkara tersebut. Walhal akta berkenaan cukup baik kepada semua pihak sebagai salah satu usaha mempertahankan diri sendiri.

   

  Tidak habis-habis pemimpin Pakatan Harapan terutama Lim Kit Siang dan Dr Mahathir Mohamad menempelak dan ‘membebel’ mengenai cadangan pihak kerajaan dalam mewujudkan akta tersebut. Mereka seolah-olah amat takut sekiranya akta itu berjaya diluluskan, seterusnya diimplemen dalam negara ini.

   

  Pembangkang menjadi lebih panik apabila Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V sendiri menzahirkan rasa gembira baginda atas usaha bersungguh-sungguh pihak kerajaan dalam membanteras berita palsu dan fitnah.

   

  Dalam titah pembukaan sidang parlimen pada 5 Mac 2018, Tuanku tanpa berdolak dalih lagi berasa kagum dengan usaha-usaha pihak Kerajaan Pusat pimpinan Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dengan tujuan membela nasib rakyat. Ini termasuklah cadangan mewujudkan akta berita palsu berkenaan.

   

   

  Jika sebelum ini Kit Siang dan Mahathir bersama-sama ramai lagi pemimpin Pakatan Harapan ‘melalak’ tidak bersetuju dengan penubuhan akta berita palsu ini, maka selepas sahaja Tuanku bertitah sedemikian, mereka ini dilihat hanya mampu terdiam dan tidak berani mengulas lanjut.

   

  Sedangkan perkara yang sama mereka telah menentangnya ketika mana cadangan itu disampaikan oleh Najib, bersama-sama dua lagi yang lain iaitu Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri Di JPM, Datuk Seri Azalina Othman Said.

   

  Walaupun mereka takut kepada Tuanku dan sekadar berdiam diri, namun di dalam hati dan fikiran mereka sekarang ini sudah tentu ‘membuak-buak’ ketakutan. Apa tidaknya, jika sebelum ini siang dan malam mereka menentang dan menyangkal kenyataan terhadap akta berita palsu ini, tetapi sekarang ini Yang di-Pertuan Agong sendiri menyukai akta tersebut.

   

  Yang pasti, di dalam PRU14 kali ini pihak pembangkang sudah kehilangan ‘senjata utama’ mereka untuk meraih undi rakyat iaitu dengan mencipta serta menyebar berita palsu dan fitnah terhadap pemerintah. – TV14

   

   

   

   

  Komen Facebook

  www.tv14.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.
  Artikel Berkaitan  Scroll Up