• Carian
 • Media Sosial
 • Naruto Jadi Tokoh Tahunan PETA

  Posted by jane | 7 December 2017 | 5

   

  MONYET Indonesia yang menjadi perhatian dunia selepas merakam sendiri gambarnya tersengih dan mencetuskan perbalahan hak cipta antara pemilik kamera dengan pertubuhan kebajikan haiwan, dipilih sebagai ‘Tokoh Tahunan’ oleh pertubuhan kebajikan terbabit, hari ini.

   

  People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) menyatakan monyet berkenaan, Naruto, diiktiraf sebagai ‘seseorang’, bukannya ‘sesuatu’.

   

  Pada 2011, monyet itu menekan butang kamera jurugambar Britain, David Slater, ketika melihat ke arah lensa di Sulawesi.

   

  Gambar berkenaan menjadi tular dan PETA membawa kes itu ke mahkamah menuntut monyet berusia enam tahun itu diisytiharkan sebagai pemilik gambar berkenaan.

   

  Kes itu mencetuskan perbahasan pakar undang-undang antarabangsa sama ada haiwan layak menjadi pemilik harta atau tidak.

   

  Slater menegaskan dia pemegang hak cipta gambar itu kerana menyusun penggambarannya, termasuk memasang kaki kamera namun meninggalkan kamera beberapa minit ketika monyet berkenaan datang dan menekan butang perakam.

   

  Slater memenangi kes itu di mahkamah di California namun PETA membuat rayuan ke mahkamah lebih tinggi.

   

  Kes berkenaan diselesaikan September lalu, selepas Slater bersetuju memberi 25 peratus pendapatan hasil gambar berkenaan untuk usaha melindungi habitat dan monyet di Indonesia.

   

   

  Komen Facebook

  www.tv14.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.  Scroll Up