• Carian
 • Media Sosial
 • Adakah Telanjang Bogel Lebih Baik Daripada Bertudung?, Tanya Nazri

  Posted by editor | 14 November 2017 | 171

   

  Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz hari ini mempersoalkan sama ada lebih baik bagi pekerja di bahagian perkhidmatan pelanggan (fontdesk) sesebuah hotel di negara ini berbogel daripada memakai tudung.

   

  “Adakah telanjang bogel lebih baik dari kita pakai tudung di kaunter,” kata Nazri pada sidang media majlis pra-pelancaran Festival Kraf Antarabangsa Kuala Lumpur (KLICF) 2017 di bangunan Parlimen, hari ini.

   

  Beliau yang terkenal dengan kelantangannya itu turut menyifatkan kenyataan Persatuan Hotel Malaysia (MAH) yang mempertahankan tindakan operator hotel yang melarang pekerja wanita beragama Islam bertudung sebagai kurang ajar dan satu diskriminasi.

   

  “Kurang ajar dan tidak bertanggungjawab.

   

  “Datang negara orang hormatlah sikit. Apa yang ada dalam kita punya akta ini.

   

  “Ini merupakan satu bentuk diksriminasi kerana dalam Perlembagaan jelas mengatakan tidak boleh berlaku diskriminasi atas apa alasan sekalipun sama ada agama (atau) bangsa,” kata Nazri.

   

  Kontroversi tercetus apabila Majlis Rangkaian Kesatuan Sekerja Antarabangsa Malaysia (Uni-MLC) mendakwa ada pekerja hotel wanita yang mengadu mereka diarahkan menanggalkan tudung.

   

  Menurut Uni-MLC, larangan serupa turut dikenakan ke atas pelajar yang menghadiri kursus perhotelan dan pelancongan apabila mereka membuat permohonan untuk latihan praktikal.

   

  Namun, MAH yang mempertahankan tindakan hotel berkenaan berkata ini adalah sebahagian daripada dasar antarabangsa dan setiap hotel mempunyai prosedur operasi piawai (SOP) masing-masing.

   

   

  Komen Facebook

  www.tv14.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.
  Artikel Berkaitan  Scroll Up