• Carian
 • Media Sosial
 • Hari Pengundian
 • Barang Termurah Di Masa Depan Adalah Rumah, Harga Seperti Bawang – Jack Ma

  Posted by nadilang | 17 June 2017 | 11:47 am | 1163

   

  Jack Ma baru-baru ini meramalkan beberapa perkara yang akan terjadi 10 tahun kemudian di persidangan yang diadakan di Kang Zhou pada bulan April lepas berdasarkan keadaan ekonomi China dan dunia.

  Menurutnya, di China nanti, barangan yang paling murah akan berubah 10 tahun kemudian. Barang-barang itu ialah:

   

  1. Rumah

  Luas tanah di China dengan reka bentuk rumah yang super minimalis namun selesa akan membentuk satu kebiasaan di mana rumah-rumah kecil yang boleh didiami oleh beberapa bilangan manusia. Ini akan mengakibatkan kepada jualan rumah yang semakin mudah dicapai, semakin murah, dan hasilnya, rumah akan menjadi barangan paling murah!

   

  2. Kereta

  Alat bergerak yang sangat diperlukan ini, suatu hari nanti, pengeluaran kereta akan semakin mudah dan semakin terjangkau oleh semua orang. China sendiri berkata mereka telah bersedia untuk menghasilkan 3 juta kereta! Boleh bayangkan 10 tahun kemudian?

   

  3. Wang

  Wang, bukan lagi menjadi perkara yang sukar dicari. Kalau kita teliti, zaman dulu, wang 1000 rupiah itu boleh digunakan untuk membeli banyak keperluan, namun sekarang? Wang 50 ribu sudah menjadi standart “biasa” di khalayak umum. 10 tahun akan datang, wang, hanya akan menjadi sebuah “alat” saja.

   

   

  Sebaliknya, apa yang akan jadi mahal?

   

  1. Udara Bersih

  Pelbagai jenis kilang dibina, asap dari kenderaan bermotor, pembakaran hutan sehingga tiada udara yang segar, akan membuat udara di seluruh dunia menjadi kotor dan akan ada perniagaan baru yang muncul, jualan udara bersih. Untuk mencari udara bersih tidak lagi seperti sekarang, sangat susah untuk kita mencari udara bersih nanti sehingga kita harus membelinya dengan harga yang mahal.

   

  2. Air Bersih

  Air juga telah menjadi kotor oleh perbuatan manusia sendiri. Sungai telah tercemar, tasik yang tidak lagi mengalirkan air bersih, semua itu kerana kilang-kilang yang sembarangan membuang sisa-sisa kotor tersebut.
  Dulu kita jarang mendengar berita air kotor di suatu negara, namun pada tahun 2013, satu berita di mana air minuman di kedai 24 jam habis terjual kerana negara itu mengalami krisis air. Bayangkan tahun 2023?

   

  3. Makanan Sihat dan Bebas Kimia

  Kerana ketamakan manusia sendiri membuat para penyelidik akhirnya menggunakan pelbagai makanan dari bahan kimia membuat makanan yang kita makan menjadi sangat hebat!
  10 tahun kemudian, untuk mendapatkan makanan enak namun bebas dari bahan kimia ini, akan menjadi sangat jarang berlaku!

   

  4. Katil Hospital

  10 tahun kemudian, kanser bukan lagi penyakit yang jarang berlaku yang akan dialami oleh manusia. Hampir setiap keluarga akan menderita kanser kerana makanan yang dimakan. Kerana kecenderungan sakit inilah, ramai dimasukkan ke hospital, dan akan menjadi pengeluaran terbesar 10 tahun kemudian.
  Anda sudah bersedia dengan kehidupan 10 tahun kemudian? Sehancur apapun dunia nanti jangan takut, percayalah para penyelidik akan meneliti sesuatu untuk membantu kehidupan manusia!

   

  Sumber: Pixp

  Komen Facebook

  www.tv14.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.
  Artikel Berkaitan  Scroll Up