• Carian
 • Media Sosial
 • Hari Pengundian
 • VIDEO : Bagaimana DOVE ‘Godam’ Fotografi Untuk Gambarkan Wanita Dalam Iklan

  Posted by editor | 20 April 2017 | 159

   

  Tulisan asal oleh:
  Angela Natvidad, Adweek, 20 April 2017

  RUMUSAN RINGKAS.

   

  Kita sukar untuk mencari iklan dalam majalah yang menggambarkan sama ada golongan minoriti atau wanita dalam cara yang bukan stereotaip (tidak seksi). Dalam setiap 20 iklan dengan wanita berkulit putih yang diubah dengan pelik (photoshoped), mungkin hanya ada 1 yang dengan golongan minoriti.

   

  Kita diberitahu ketika itu bahawa ini bukanlah salah industri, tetapi ianya adalah berdasarkan kemahuan pasaran. Maksudnya, jika kita mahukan perubahan dalam cara pengiklanan itu, kita mesti mengubah diri kita terlebih dahulu. Itu mungkin betul.

   

  Tetapi sesiapa sahaja yang bekerja dalam pengiklanan tahu bahawa hubungan kita dengan masyarakat adalah lebih simbiotik daripada itu. Menurut Global Beauty and Confidence Report Dove dari tahun 2016. 68% wanita tidak boleh merasakan sebarang kaitan dengan gambaran dalam iklan.

   

  Selepas memerhati frasa seperti “beautiful woman” dan “real woman” yang kebanyakkan melihatkan yang sama, “kami berkolaborasi dengan jurugambar terbaik dalam industri untuk mengambil gambar wanita yang kuat, berdikari dan asli dalam suasana yang tidak stereotaip,” pengarah kreatif Mindshare, Kenneth Kaadtmann memberitahu AdFreak.

   

   

   

   

   

  Sumber : http://www.adweek.com/creativity/how-dove-is-hacking-photography-to-change-the-way-advertising-depicts-women/

  Komen Facebook

  www.tv14.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.  Scroll Up