• Carian
 • Media Sosial
 • Hari Pengundian
 • PRU14 : Hadi Awang Seru Rakyat Sokong UMNO, Atau…..

  Posted by nadilang | 16 April 2017 | 5:36 pm | 6387

   

  SELEPAS PAS menyaksikan sendiri bagaimana ketelusan pemimpin Umno dalam membantu usaha memperkasakan agama Islam di negara ini melalui pendekatan Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak, akhirnya Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang membuat kejutan dalam satu kenyataannya kepada pihak media.

   

  Menurut Hadi, para pengundi sudah perlu memilih antara PAS atau Umno untuk mentadbir Malaysia kerana kuasa politik Melayu terletak pada kedua-dua pihak.

   

  Hadi berkata demikian ketika menjawab soalan mengenai apa yang dirasainya adalah kesan daripada kewujudan parti baru Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) mengenai kuasa politik Melayu ‘, berdasarkan pembentukan pihak lain yang akan “terus memecahkan undi orang Melayu”.

   

  “Kuasa politik orang Melayu adalah dengan PAS dan Umno. Jika mana-mana pihak ingin untuk mentadbir Malaysia, pilihlah antara PAS atau Umno.

   

  “Kami sentiasa terbuka kepada mana-mana pihak yang mahu bersama dengan PAS, keadaan ini adalah untuk menerima Islam,” katanya dalam satu temu bual bersama Mingguan Malaysia.

   

  PPBM, merupakan sebuah parti yang kurang daripada satu tahun ditubuhkan dan dipengerusikan oleh bekas Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad, dilihat sedang mencari pengaruh undi daripada masyarakat Melayu – masyarakat majoriti di negara ini yang menepati asas sokongan tradisional untuk parti pemerintah Melayu iaitu Umno, dan parti pembangkang berteraskan Islam yakni PAS.

   

  PAS pernah menjadi sebahagian daripada pakatan Pakatan Rakyat yang kini tidak berfungsi lagi bersama-sama DAP dan PKR, tetapi telah diisytiharkan tiada lagi sebarang bentuk tahaluf siyasi dengan DAP atau parti cebisan sendiri iaitu Parti Amanah Negara (PAN), atau mana-mana pihak lain yang bekerja dengan kedua-dua mereka.

   

  Dalam temubual Utusan itu, Hadi turut ditanya mengenai hubungan PAS dan Umno kerana kerajaan telah kononnya memberi laluan mudah untuk pembentangan rang undang undang persendirian (RUU 355) sebelum ini di Parlimen.

   

  “PAS kerjasama dengan Umno adalah berdasarkan kepada dasar ‘ta’awun’, kerjasama dalam perkara-perkara yang baik dan bukan kerjasama dalam perkara-perkara yang jahat. PAS bersama-sama dengan Umno dalam isu-isu RUU355, Rohingya, tetapi PAS menentang Umno dalam isu-isu TPPA (Trans Pacific Partnership Agreement), GST (Cukai Barangan dan Perkhidmatan) dan Akta 164 [Membaharui Undang-Undang (Perkahwinan dan Perceraian) Akta]. Ini adalah kematangan PAS dalam politik,” katanya lagi. –Tv14

   

   

   

  Komen Facebook

  www.tv14.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.
  Artikel Berkaitan  Scroll Up